کاوش موضوع دولت
صفحه اصلی
دولت
دولت یا کشوردار در علم سیاست، دستگاهی سیاسی اجباری با حکومتی متمرکز است که انحصار استفادهٔ درست از اجبار و زور درون یک قلمرو جغرافیایی معین را حفظ میکند. مفهوم دولت در معانی دیگری نیز به کار برده میشود. بسیاری از نویسندگان مفاهیم «دولت» و «حکومت» را به یک معنا به کار میبرند و در زبان عامیانه و رسانهها دولت معمولاً به معنی قوه مجریه یا هیئت وزیران است که این کاربرد از واژه دولت تنها به بخشی از حکومت اشاره دارد. گاهی نیز دولت به بخشی از حکومت اشاره دارد که شامل نهادهای مذهبی و نهادهای مدنی نمیشود؛ مثلاً کاربرد واژه دولت در اصطلاح سازمانهای غیردولتی به این مفهوم از دولت اشاره دارد.
دولتها ممکن است دارای قدرت سیاسی و حاکمیت کامل باشند که در این صورت کشور مستقل نامیده میشوند؛ ولی گاهی ایالتهایی که در یک جمهوری فدرال گرد هم آمدهاند، مثلاً در ایالات متحده آمریکا، هم دولت نامیده میشوند. بعضی از دولتها هم تابع و دستنشاندهٔ حکومتی دیگر هستند؛ مثل فرانسه ویشی که تابعِ آلمان نازی بود اما خود را دولت میخواند.
انواع دولت:
الف) دولت مرکزی:
تنها شخصی است که در خزانه حساب شخصی دارد و عموماً جهت ساخت و گسترش و ترمیم پایهٔ پولی کشور از آن استفاده میکند؛ مثلاً الماس خریداری کرده و در خزانه به امانت میگذارد.
ب) دولت کاراکترال:
مرجع برگزاری آزمون استخدامی ادارات و موسسات دولتی بهشمار میآید و با دقّت زیادی مسئول محتوای پولی اداری است.
نکته:محتوای پولی اداری، مرز یک کشور و کشور دیگر از لحاظ اداری است.
ج) دولت فدرال:مسئول آمایش یک سرزمین را دولت فدرال گویند.
تبصره:قضّات فدرال را هم تأیید صلاحیت میکند.
د) دولت رادیکال:متولّی امور اجرائی اداری کشور است و دولت لیبرال از او مجوّز میگیرد.
ه) دولت لیبرال:مسئولیّتهای ویژه را برعهده دارد و سازمان فدرال یک کشور اداره میکند.
دولت ملّی:امور سازمانی از جمله سازمانهای قضائی را ساماندهی میکند. یادآوری: سازمانهای فدرال را برعهده نمیگیرد.... بیشتر در ویکی پدیا